El Govern català pretén portar al Ple del Parlament per a la seva aprovació el Projecte de Llei de Contractes de Serveis a les Persones. Aquest projecte de llei, que està essent inèditament ignorat per gran part dels mitjans de comunicació, implica el paquet de mesures d‘externalització més gran que ha fet el Govern de Catalunya en educació, salut i altres serveis bàsics dirigits a les persones.
Pel que fa a l’educació, aquesta llei cobrirà legalment el que el Decret de Menjadors —que es va trobar el ferm rebuig de la comunitat educativa de la pública— no va aconseguir desplegar. Però la llei no només cobreix la licitació del temps de migdia, sino la de molts altres àmbits de l’educació:
80110000-8 Serveis d’ensenyament preescolar
80340000-9 Serveis d’educació especial
80410000-1 Serveis escolars diversos
80400000-8 Serveis d’ensenyament per a adults i altres serveis d’ensenyament
55524000-9 Serveis de subministrament de menjars per a escoles
55523100-3 Serveis de menjars per a escoles
80110000-8 Serveis d’ensenyament preescolar
80430000-7 Serveis d’ensenyament universitari per a adults
80590000-6 Serveis de tutoria
D’aquesta manera el Govern cobreix legalment l’externalització de les tasques educatives i la seva entrada a les dinàmiques de licitacions i de mercat, amb les consegüents implicacions de funcionament empresarial i de precarització laboral que ja hem pogut veure en altres processos de liberalització.
MÉS INFORMACIÓ
Per a més informació, podeu llegir els enllaços següents:
– Comunicat que el passat 4 de juny va fer la FaPaC: https://www.fapac.cat/2019/06/04/lexternalitzaci-m-s-gran-del-govern-en-educaci.
– Passi, passi, senyor Florentino, que veurà el piset (article al diari Núvol): https://www.nuvol.com/opinio/passi-passi-senyor-florentino-que-veura-el-piset/
– Projecte de llei on podeu consultar el llistat exhaustiu dels altres conceptes externalitzables (com serveis d’ambulatori, de medecina general, de psiquiatria…): https://www.parlament.cat/document/bopc/271650.pdf
NOTA IMPORTANT
Està circulant l’argument que aquesta llei no externalitza res que no estigués ja externalitzat i que és una llei que ve imposada per directives europees. Això és totalment FALS. Cap directiva europea obliga a externalitzar via contractació pública els serveis a les persones ja que, pel fet que no es consideren mercaderies i que es presten i es conceben des de la proximitat, la Unió Europea deixa un gran marge als Estats membres per escollir formes no contractuals per prestar aquests serveis. Aquestes formes van des de la prestació directa per part de l’administració pública fins als convenis i concerts per evitar que el benefici econòmic acabi condicionant la qualitat d’aquests serveis ja que la pròpia Unió Europea entén que els serveis a les persones tenen per objectiu garantir drets fonamentals i cada Estat escull com ho vol fer. De fet, el propi concepte de serveis canvia de país a país i, mentre a Catalunya, des del Govern, s’ha estipulat el parlar de “servei educatiu” (amb totes les derives mercantilistes que això pot tenir) hi ha molts països on l’educació continua considerant-se un “dret” i només és de titularitat i prestació directa pública, com és el cas de Finlàndia i Eslovènia. Per la seva part, la llei de contractació pública estatal no està dirigida a establir nous objectes de regulació sinó a controlar els mecanismes de les contractacions. Així doncs, és la Generalitat de Catalunya i l’administració autonòmica la que ha decidit sense cap obligació regular la licitació d’una cosa que ni l’Estat espanyol ni Europa obliguen a licitar. Catalunya, novament, esdevé pionera en tractar com a mercaderia el que abans eren drets i una responsabilitat directa del Govern.
CAMPANYA CONTRA LA #LLEIARAGONÈS