Els vots de Junts x Sí i PPC eviten que la ILP d’Educació es discuteixi al Parlament

El dimecres 17 de maig  la iniciativa legislativa popular per un nou sistema educatiu es debatia al Parlament. L’encarregada de presentar la iniciativa, Rosa Canyadell, va començat començar a parlar davant d’un parlament pràcticament buit (amb només un 30% dels diputats presents). Els parlamentaris, però, van arribat arribar a temps de votar que no volien debatre la ILP: 71 vots en contra (JuntsxSí i PPC), 35 a favor (PSC, CSQP i CUP) i 25 abstencions (Ciutadans).

Deu mesos després d’haver lliurat més de 96.000 signatures, culminava un procés iniciat el setembre de 2013.  La ILP va arribar al Parlament amb un ampli suport popular després de que un grup ben divers de ciutadans, sense( el suport dels) mitjans ni recursos econòmics, s’ajuntessin per passar de la protesta a la proposta. En aquest temps s’hi han adherit 170 entitats, entre elles l’Assemblea Groga de Gràcia que vam comptar amb la col·laboració d’AMPAs i famílies del barri per estendre la informació i la recollida de signatures entre les escoles i veïns. S’han realitzatEs van realitzar més de 250 xerrades arreu del país per a generar un debat participatiu0 amb la comunitat educativa i es van instal·lat lar160 parades per recollir signatures.

Impedir el debat d’una ILP amb 96.000 signatures mostra una preocupant manca d’esperit democràtic per part dels parlamentaris que l’han vetat. Ens plantegem quin sentit té una llei per a la participació popular quan un nombre tan important de signatures per a un tema de tanta repercussió social poden ser ignorades d’aquesta manera.

La ILP no era una llei tancada sinó una proposta de bases sobre la que obrir el debat per a una nova llei d’educació. Seguim defensant que una nova llei és necessària. No s’ha volgut entrar en un debat que hagués posat en evidència com la LEC no garanteix la defensa de l’educació pública abans que la concertada, ni un funcionament democràtic dels centres, ni l’a equitat i la igualtat d’oportunitats. La LEC va imposar les avaluacions externes abans que la LOMCE i ambdues lleis potencien la privatització i una visió neoliberal de l’educació que està tenint resultats nefastos en termes d’equitat i qualitat en els sistemes educatius d’altres països.

Mentre les escoles de Gràcia pateixen augments de ràtios, “bolets” anuals decidits a corre-cuita i la desviació (a l’escola concertada d’alumnat que vol una plaça a l’escola pública)d’alumnat que vol una plaça a l’escola pública a l’escola concertada, la LEC i el Parlament de Catalunya segueixen reafirmant-se en els concerts a escoles d’elit. Cada nou centre, com l’escola Univers o l’INS Vallcarca, cal guanyar-lo amb mobilitzacions i mai són el resultat d’una planificació escolar raonable. Per tot això, per les retallades, per tants i tants motius, calia el debat de la ILP.

Volem donar-vos les gràcies a totes aquelles persones que heu col·laborat amb la vostra signatura i recollint-ne d’altres, organitzant i assistint a les xerrades. Podem felicitar-nos per la feina de mobilització i organització que hem sabut portar endavant. La lluita per l’escola que volem és llarga, però no defallirem.

Assemblea Groga de Gràcia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s