RESUM DE LA I JORNADA PER L’EDUCACIÓ PÚBLICA A GRÀCIA I RESULTATS DE L’ENQUESTA

El passat 29 de novembre va tenir lloc la I Jornada per a l’Educació Pública a Gràcia. A la primera part de la jornada es van exposar els resultats  de l’enquesta sobre la percepció de  la situació actual de l’escola pública a Gràcia que vam fer arribar mitjançant diferents canals als veïns i veïnes de Gràcia. Seguidament  van tenir lloc les xerrades, que ens van ajudar a reflexionar  i a obrir el posterior debat.

IMG-20141129-WA0003La Lucia Ribas ens va parlar de la Iniciativa Legislativa Popular que es vol presentar al Parlament el proper mes de març. La ILP és un bon instrument  per debatre, dins i fora de les escoles, sobre l’educació pública que volem pel nostre país. La ILP defensa l’ escola pública de qualitat per a tothom, de bressol a Universitat, vetant l’entrada de diner privat i empreses privades a l’escola pública. La Lucia, professional d’escola bressol, va explicar-nos com la privatització de l’educació pública ja s’ha iniciat a l’escola bressol , el nostre barri n’és testimoni d’aquest fet.

La Roser Mulet ens va parlar d’escola inclusiva. Va quedar palès com la  retallada de recursos per atendre adequadament la diversitat a les escoles és un dels principals problemes. Tots els infants tenen dret a ser atesos adequadament i a tenir les mateixes oportunitats però la realitat ens diu que això no és cert. Parlem d’escola inclusiva però se’ns neguen i se’ns retallen les eines  i els professionals per  portar-la a terme.

Les mares del Turó del Cargol ens van venir a explicar la seva experiència de com la pressió de les famílies és una de les eines més poderoses que tenim per defensar l’escola pública. Aquest grup de famílies de 6è, van plantar cara al Departament negant-se a fer les proves de competències bàsiques. Unes proves amb un cost econòmic important en un moment de retallades, aplicades per una empresa externa i amb un valor diagnòstic dubtós.

A continuació tothom va poder fer les seves aportacions identificant les principals problemàtiques detectades a l’escola pública, les possibles solucions i les formes per arribar a la solució.

Resum dels resultats de l’enquesta “Què saps i què en penses de l’educació pública a Gràcia?”

L’enquesta recull la percepció de les persones que han respost sobre els principals problemes que pateix l’educació pública. El treball de camp es va realitzar entre el 18 i 29 de novembre. Van contestar 201 persones. Aquest és el resum dels resultats.

  • El 93% de les persones que han respost consideren que les retallades són el principal problema que pateix l’educació pública. En concret, el 94% ha respost que es tracta d’un problema greu o molt greu. El desplegament de la LOMCE (46%) i l’augment de ràtios (44%) ocupen el segon i el tercer lloc en quant a importància.
  • Quan s’ha fet la mateixa pregunta però en relació a l’espai concret del barri de Gràcia, el 72% de les persones consideren que el principal problema són les retallades, el 50% considera que és un greu problema que no existeix cap centre públic de secundària a Gràcia Nord i 36% veu que també és molt greu que l’Escola L’Univers estigui en barracots des de fa 5 anys.
  • En relació als efectes col·laterals de les retallades, el 77% de les persones consideren que en els últims anys les AMPAS han de cobrir més despeses que en  períodes anteriors.
  • El 52% de les persones que han respost l’enquesta coneixen a algú que s’ha quedat sense plaça pública en Gràcia, sobre tot en escola bressol (38%), educació infantil (15%) i Secundària (10%).
  • L’enquesta demanava si es considera que dins de la xarxa de centres educatius públics de Gràcia existeixen diferències en termes de qualitat. Aquí les respostes han estat repartides: 1/3 part de les respostes consideren que existeixen diferències i que les famílies ho tenen en compte; 1/3 part que tot i que existeixen es podrien resoldre fent una distribució equitativa de l’alumnat i oferint més recursos als centres amb majors dificultats i l’última 1/3 part considera que no hi ha diferències significatives.
  • La majoria de les persones que han respost a l’enquesta no estan d’acord en què l’administració concerti amb recursos públics centres educatius privats (el 73% no hi està d’acord). Hi ha un 20% que no ho té clar. També la majoria de persones (94%) considera que l’Administració Pública hauria de subministrar places en centres públics en nombre suficient per a cobrir la demanda existent.
  • Per últim, el 100% de les persones que han respost, consideren que és important que les escoles facin xarxa en defensa de l’escola pública. De les iniciatives posades en marxa a Gràcia, la més coneguda és l’Assemblea Groga de Gràcia (per 82% de les persones), seguida per la Coordinadora d’AMPA de Gràcia (pel 69% dels enquestats) i de la Xarxa d’Escoles Insubmises (53%). La Xarxa d’Escoles Grogues de Gràcia és coneguda pel 36% i l’Estudi sobre l’escolarització pública a Gràcia pel 16%.

Document gràfiques enquestes

Aportacions al taller de propostes de la Jornada

Diapositiva1 Diapositiva3 Diapositiva2

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s